Tooted

Klassikalised kohvijoogid

Hommik.

Kell on vaevu 9 saanud, kui leian end taaskord oma lemmikkohvikust lemmikkohvi joomast.

Jah, kui siin ilmas on midagi, mida ma armastan rohkem kui kohvi, on kohvi nautimine hommikuses kohvikumelus. Kiirustavad inimesed, mõned heatujulisemad, mõned kohe kindlasti mitte “hommikuinimesed”.  Kes haarab kohvi kaasa, kes on samamoodi nautima tulnud nagu minagi.

Avan kaasa võetud arvuti, kui juba heledapäine naeratav teenindaja latte lauale asetab, tänan ja naeratan vastu –  piimavahule on sel korral kujundatud süda. Oh, kuis jumaldan kohvikuid, kus viitsitakse lattele joonistada. Piimakunst. Pole justkui midagi suurt, ent paneb tundma sind kuidagi erilisena ja teeb südame alt soojaks.

Jätan latte mõneks ajaks puutumata ja teen arvutis pisut tööd- silmale on ilus vaadata ja las ta siis pisut seisab seal oma kauniduses. Mul nagunii pole kombeks kohvi kuumalt juua, vaid pisut jahedamana.

Kui saad ka oma tööd arvutis teha  või tahad lugeda või hoopis oma mõtteid koondada, siis soovitan sul seda kohvikus teha. Tõeliselt mõnus! Kodus on alati sadakümme muud asja, mis võivad su tähelepanu röövida ja lükkad töö tegemist aina edasi. Proovi järgi!

Miskipärast on välja kujunenud nii, et väljas olles tellin ma endale alati latte kohvi ja kodus joon tavalist kohvi, kuhu valan piima peale. Kummaline! Ent koguaeg üks ja sama. Kuigi tegelikult on kohvimaailm ju tohutu lai ja erinevaid kohvi variante palju. Toon siinkohal välja ühed levinumad ja mida saab edukalt koduseeria kohvimasinatega teha.

Klassikalised kohvijoogid

  • Espresso – Espresso on itaaliapärane klassikaline väike ja kange must kohv. Itaallaste lemmikkohv. Seda nimetatakse ka kohvide kohviks. Espresso on ka erinevate klassikaliste piimakohvide põhiosa, nagu näiteks cappuccino, caffè latte jne. Espressot serveeritakse tavaliselt klaasi veega.
  • Espresso macchiato – Itaalia keeles – märgistatud espresso. Espresso macchiato on espresso, millele on peale lisatud piimavaht.
  • Espresso doppio – Itaalia keeles – topeltespresso. Espresso doppio on topeltespresso.
  • Ristretto – Itaalia keeles – lühike espresso. Ristretto on eriti väike ja kange must kohv. Tänu väiksemale veekogusele on kohv täidlasem ja vähem mõrkja maitsega.
  • Americano – Itaalia keeles – Ameerika espresso. Ameerika turistidele loodud kohvijook. Americano on keskmisest lahjem pikk must kohv. Espressole lisatakse eraldi peale kuum vesi.
  • Cappuccino – Cappuccino on kangem piimakohv, mis on valmistatud espressost ja vahustatud piimast. Traditsiooniliselt valmistatakse cappuccinot sellises järjekorras, et
    esimesena espresso ja siis lisatakse peale vahustatud piim. Selliselt saab teha kohvijoogile ka latte art`i ehk piimakunsti. Täisautomaatsed espressomasinad valmistavad üldjuhul vastupidises järjekorras – enne vahustatud piim ja siis espresso.
  • Latte – Itaalia keeles – kohv piimaga. Caffè latte on suur ja lahja piimakohv, mis on valmistatud espressost ja vahustatud piimast.
  • Flat White – Cappuccino-laadne kohvijook. Tegemist on veidi kangema piimakohviga, milles on rohkem kohvi (tavaliselt topeltespresso) ja veidi vähem piima. Seda kohvijooki valmistatakse sellises järjekorras, et esimesena espresso ja siis lisatakse vahustatud piim.

Inimestel on ikka vaja endale koguaeg kõiksugu eesmärke seada, ma siin sean nüüd endale eesmärgiks terve kuu vältel erinevaid kohvijooke proovida! Ehk leian endale hoopis mõne uue lemmiku! Teed kaasa?!