Kohvikeskus

Kui Sa oled tõsine kohvifanaatik, siis tead, et kõik kohvioad ei ole samad. Isegi kõige vingem kohvimasin ei heasta madala-kvaliteedilise kohvioa maitset. Aga kuidas leida kõigi nende valikute seast see perfektne pakk kohvi?

Esimene samm on mõelda välja, mida Sa otsid. Kas soovid “tavalist” parima maitsega kohvi? Kas soovid proovida erinevaid unikaalseid maitsed või soovid, et Su kohv oleks eetilise päritoluga?

Et aidata nautida sul parimat kohvi, oleme pannud kokku selle giidi kvaliteetsete kohviubade leidmiseks. Sukeldume koos kohvimaailmasse!

1. Araabika vs Robusta

Leidub kaht põhilist tüüpi kohviuba: Araabika ja Robusta. Kõrgema kvaliteediga sort, Araabika, moodustab suurema osa maailma kohvist. Robusta oad, mida sageli leidub segudes, on madalama hinnaga, kibedamad ja sisaldavad kaks korda rohkem kofeiini. Kui otsid kvaliteetset kohvi, peaksid silma peal hoidma 100% araabika ubadel. 

Kohvitaim kasvab ekvatoriaalses vööndis, mis laiub üle 50 riigi. Iga piirkond pakub erinevaid kohvimaitseid, nii et kui oled huvitatud millegi täiesti uue proovimisest, otsi kohvi mujalt kui Brasiiliast, Vietnamist ja Colombiast, mis on maailma suurimad kohvitootjad. Ainuüksi Brasiilia eksportis eelmisel aastal peaaegu 6 miljardit naela kohvi!

Kohvi röstimise koht (ja aeg!) on sama oluline kui see, kus kohviuba on kasvanud. Enamik eksporditud kohviubadest tarnitakse rohelisena, sest niipea, kui see on röstitud, hakkab kohv hapnikuga kokkupuutel värskust kaotama. Röstimise ja pruulimise vahelise aja minimeerimiseks osta kohalikelt eestimaistelt röstijatelt või röstijatelt, kes tarnivad oma kohvioad kiiresti välja.

2. Kuidas eristada kvaliteetne kohv paki järgi?

Kõige olulisem tegur kohvi maitse puhul on see, kui hiljuti see röstiti. Paljudel kohvipakkidel on peal ka röstimise kuupäev. Otsi kohvi, mida röstiti viimase nädala või paari jooksul värskeima maitse jaoks. Kohvil pole küll aegumiskuupäeva, aga seisnud kohv ei maitse kindlasti nii hästi nagu värske. See võib olla vananenud, puitunud ja isegi mudase maitsega, millel puudub värskelt kohvilt oodatav keerukus, erksus või tasakaal. Ja kui teed espressot, ei pruugi see toota seda ihaldusväärset paksu kuldset cremat, mida ootad.

Teine värskuse tegur on see, kas ostad kohvipuru või ube. Kohvipuru on küll mugav, kuid pea meeles, et kohvioad hakkavad maitset kaotama kohe pärast jahvatamist. Kõige maitsvama kohvi saamiseks osta terve uba ja jahvata see vahetult enne kohvi valmistamist.

Kas oled märganud auke kohvikoti küljel? Augud moodustavad ühesuunalise ventiili, mis laseb süsinikdioksiidil välja pääseda, hoides samal ajal hapniku pakist väljas. Värskuses veendumiseks otsi ühesuunaliste ventiilidega vaakumkinnitusega kotte. 

Lisateavet selle kohta, kuidas kohvi värskena hoida, leiad siit.

3. Kas kvaliteetne kohv tähendab Sinu jaoks ka eetiliselt hankimist? 

Kui jah, siis otsida tuleb järgnevaid märgistusi:

Mahemärgis. Mahepõllumajandus on põllumajanduslik meetod, mille eesmärk on toota toiduaineid, kasutades looduslikke aineid ja töötlemist. [1]  Mahepõllumajanduse mõju keskkonnale on piiratud, sest see soodustab:

  • energia ja loodusvarade vastutustundlikku kasutamist;
  • elurikkuse säilimist;
  • piirkondliku ökoloogilise tasakaalu säilimist;
  • mulla viljakuse suurenemist;
  • vee kvaliteedi säilimist.

Eestis kasutatavad mahemärgised leiad siit. Meie poodides on mahemärgisega saadaval Colombia La Esperanza. Kohv on kergelt tsitruselise ning veinise noodiga, milles on tunda vihjeid šokolaadile ning pähklitele. Sobib ideaalselt, kui soovid proovida miskit uut.

Rainforest Alliance märgis tähendab, et toote on tootnud talupidajad, metsamehed ja/või ettevõtted, kes teevad koostööd, et luua säästvam maailm, kaitsta loodust ning parandada põllumeeste ja metsakogukondade elu. Meie e-poes leiad Eestis röstitud Rainforest Alliance märgisega kohvioad Brasiilia Bandeirante ja Brasiilia Barista.

Õiglase kaubanduse mittetulundusühingu sertifitseeritud Fair Trade pitser tagab kohvikasvatajate õiglase kohtlemise ja heade töötingimuste. Meie e-poes leiab Fair Trade märgisega Guatemala Fairtrade kohvioa.

4. Kohvi töötlemise meetod

Kohvi töödeldakse erinevatel meetoditel, mis annavad jällegi erineva maitseprofiili:

  • Naturaalse töötlemise meetodi puhul kuivatatakse kohvimari päikese käes koos kesta ja viljalihaga üle mitme nädala. Viljadesse koondunud suhkrud ja maitsed annavad intensiivse, kuid rafineeritud maitse.
  • Pestud kohvitöötluse puhul esmalt purustatakse kohvikirsid, seejärel kääritatakse vees 3-5 päeva. See protsess suurendab kohvi happesust ja lillelist aroomi.

Kui armastad täidlase maitsega kohvi ja magusust, võivad Sulle meeldida naturaalselt töödeldud oad, kuid kui Sulle meeldivad puuviljased peensused, rafineeritud maitsed ja tugev aroom, võib pestud kohv saada Sinu lemmikuks.

5. Erikohv või segu?

Päritolumaa kohviuba on uba, mis pärineb ühest pärandist. Sellel on oma eripärane maitse ja see ei pruugi olla liiga keeruline ega tasakaalustatud, kuid samas on üsna spetsiifiline ja tihti huvitava maitseprofiiliga.

Kohvioa segu koosneb mitmest erinevast sordist ja sellel on keerulisem profiil, mille röstija on spetsiaalselt loonud. Segud on tavaliselt täidlasema maitsega ja sobivad paremini piimakohvidesse.

Milline on parem? Õiget vastust pole.

Enamik röstijaid pakub mõlemat. Puristid võivad väita, et miski ületa suurepärast päritolumaa kohvi, eriti kui seda tarbitakse mustana. Teisest küljest pakuvad segud keerukama maitsega kohvi. Näiteks kohviubade segu võib kasutada suurepärast aroomi ühest oast ja pikka järelmaitset teisest oast. 

Soovitame proovida päritolumaa kohvisorte, kui soovid proovida miskit uut ja põnevat ning kui armastad juua musta kohvi. Kui jood aga põhiliselt piimakohvisid, siis soovitame kohvisegusid tasakaalustatud maitse jaoks.

6. Röstimise tase

Kohviubade röstimisaste on üks olulisemaid tegureid, mis määrab tassis oleva kohvi maitse. Tänapäeval on kohvitööstuses levinuim röstimise tase keskmine röst. Arvatakse, et see on espresso jaoks kõige sobivam.

Ent seoses espresso valmistamise alternatiivsete meetodite õitsenguga näeme üha rohkem kohvikuid, mis kasutavad heledama röstiga kohviube.

Siin on mõned huvitavad faktid kohvioa rösti kohta:

  • Mida tumedam on röst, seda enam kaotab see ubade algsed maitsed ja võtab rohkem röstimise maitset.
  • Heledamal röstil on rohkem happesust kui tumedamatel.
  • Heledalt röstitud oad on kuivad, tumedamatel röstidel tekib aga oa pinnale õli.
  • Kofeiini tase väheneb, kui röst muutub tumedamaks.
  • Keskmise röstiga kohvidel on täidlasem maitse kui heledal röstil.

Heleda röstiga kohvi on parem valmistada selliste masinatega nagu Chemex, V.60 ja presskann. Keskmine kuni tume röst sobib paremini espresso ja piimakohvide puhul.

Kohviga pole midagi kivisse raiutud, arvame, et igaüks leiab oma. Meie kohvivalikust leiad Eestis värskelt röstitud erinevate maitseprofiilidega kohviube. Valikus on nii päritolumaa kohvid kui ka erinevad segud. Sinu jaoks valiku lihtsamaks tegemiseks oleme toonud välja kõigi kohviubade päritolu ning maitse kirjelduse.

Kui soovid meie kvaliteetsete kohviubade kohta rohkem teada saada, võid meie klienditoe poole pöörduda. Oleme väga kirglikud oa ja maitse sobitamise vastu, nii et miks mitte lasta meil oma valikut kergemaks teha.