• Kohv
  • Postitused

Kuidas valmistada parim kohv?

7 nippi, kuidas valmistada parim kohv

Kui juba kohvi juua, siis selleks, et nautida. On mõned nipid, kuidas valmistada parim kohv, vahet pole, kas kohvimasin on uus või vana, täisautomaatne või hoopis presskann. Ja meie missiooniks on jagada oma teadmisi, et kõik saaksid nautida võimalikult maitsvat ja kvaliteetset kohvi!

1. Osta värske kohviuba (ja just uba, mitte puru)

Tass kohvi on ainult nii hea, kui oad, millest kohvi valmistad. Kohv on kahtlemata parim, kui seda juua mõned päevad pärast röstimist. Kohalikult röstijalt ostmine on kõige lihtsam viis kindlustada kõige värskemad oad. 

Ole toidupoest kohvi ostes ettevaatlik. Kõige ohtlikumad tegurid röstitud ubade kvaliteedi jaoks on hapnik ja ere valgus. Toidupoe kohvidelt ei leia põhjusega tihti infot selle kohta, millal need röstiti. Ilmselt on oad riiulil juba kuid seisnud. Kohv jõuab oma tippmaitseni paar päeva peale röstimist ning peaks olema tarbitud paari kuu jooksul peale röstimist. Kvaliteediteadlike röstijate pakendatud kohvioad, mida müüakse õhuventiiliga tugevates vaakumkinnitusega kottides on parim valik. Rohkem sellest, kuidas valida parim kohviuba, loe siit.

Kõige lihtsam samm värske kohvi leidmiseks on kohalike kohviubade müüjate toetamine. Üldiselt röstivad kohalikud tootjad kohapeal väiksemates kogustes, mis tähendab ka värskemat kohvi.

Seepärast röstimegi oma kohviube siinsamas Eestis, et kindlustada värskeim röst ning maitseprofiil, mis on kujundatud just kohaliku tarbija järgi. Vaata kohviubade valikut siit.

2. Säilita kohvioad õigesti

Kohviubade õigel säilitamisel kestab kohvi värske maitse võimalikult kaua.

Kohvioa suurim vaenlane on hapnik. Minimaalseks kokkupuuteks õhuga kasuta kohvipaki sulgurit. Paljud arvavad, et kohviube on parim säilitada purgis, aga kuna purk ei ole ilmselt alati ääreni täis, siis seisab purgis alati ka hapnik, mis hakkab kohe ubade kvaliteeti halvendama.

Loe rohkem kohviubade säilitamise kohta siit.

3. See, kuidas ja millal jahvatada, on oluline

Maksimaalse maitse saavutamiseks jahvata kohv vahetult enne kohvi valmistamist.

Eksperdid ütlevad, et kohv hakkab oma maitset kaotama 30 minuti jooksul pärast jahvatamist. Kõige parem on kohviuba jahvatada vahetult enne kohvi keetmist.

Jahvatuse suurus ja konsistents on samuti üsna olulised. Jahvata uba liiga jämedaks ja saad lahja kohvi. Jahvata kohv liiga peeneks ja kohv tõmbab üle ning maitseb kibedalt.

Kui Sul on täisautomaatne kohvimasin nagu Jura, siis see jahvatab kohvioa ise sobiva astmega vahetult enne igat valmistamist, aga kui kasutad mõnd teist masinat või tehnikat, siis soovitame muretseda omale kasvõi väikese käsijahvati.

4. Hoia oma seadmed puhtad

Puhasta säilitusmahuti ja veski iga paari nädala tagant, et eemaldada õline jääk. Lase vähemalt kord kuus oma kohvimasinast läbi spetsiaalset kohviseadmete puhastusvahendit, et lahustada kõik mineraalsed ladestused. Enne uuesti kasutamist loputa hoolikalt.

Kohvimasina puhastamisest loe lähemalt siit.

5. Vali kvaliteetne kohv, isegi, kui see on veidi kallim

Kohvijoojate snobism võib konkureerida veinijoojatega, kuid tõsiasi on see, et hämmastav kohvimaitsemaailm ootab kõiki, kes on valmis astuma massiturustatud kommertsbrändidest kaugemale. Erikohvid, millel on selgelt märgitud päritoluriik, piirkond või pärand, võivad pakkuda ülimalt huvitavaid maitseelamusi. 

Turul on kaks peamist uba – araabika ja robusta. Araabika ube toodetakse laialdasemalt, neil on laiem maitsevalik ja neid peetakse üldiselt “paremateks ubadeks”. Otsi igal juhul 100% puhtaid araabika ube. Odavad alternatiivid võivad sisaldada robusta ube, mis on tuntud oma suurema kofeiinisisalduse, kuid karmi maitse poolest. 

6. Valmista kohv õigel temperatuuril

Paljud filterkohvimasinad ei kasuta optimaalset keetmistemperatuuri.

Veel üks samm, mille paljud filterkohvimasinad vahele jätavad, on optimaalse temperatuuri saavutamine. Filterkohvi soovitud tõmbamistemperatuur on vahemikus 90–96 kraadi. Uuematel tippmudelitel on mõnikord käsitsi temperatuuri reguleerimine, kuid vanematel ja odavamatel tegijatel seda pole.

Et kohvimasin soojeneks piisavalt üles, käivita see ilma kohvita punkris ja kasuta temperatuuri mõõtmiseks termomeetrit. Kui saad, proovi mõõta temperatuuri keetmise ajal, kuna vee temperatuur langeb, kui see läbib punkri ja selle all olevasse karahvini. Kui see ei saavuta kunagi vähemalt 90 kraadi, vaata, kas veekeetjas vee eelkeetmine aitab.

Pea siiski meeles, et ei ole soovituslik ületada 96 kraadi, kuna see “kõrvetab” kohvi ära. Kui see ei tööta, võiksid kaaluda oma kohvimasina uuendamist.

Liiga kuum vesi eraldab kohvist ühendeid, mis on pigem kibedad kui meeldivad. Õige veetemperatuur kohvi valmistamiseks on 93°C ehk umbes 45 sekundit pärast vee keemist. (Enamik häid kohvimasinaid reguleerib seda automaatselt.) Kui kohv on pruulitud, siis ära oota, et kohv säilitaks oma parimad maitsed kaua. Kuumutamine, keetmine või pikaajaline soojendusplatvormil hoidmine muudab isegi parima kohvi kibedaks.

7. Kasuta õiget vett

Kasutatava vee kvaliteet on samuti ​​kohvi valmistamisel sageli tähelepanuta jäetud aspekt. Kareda vee kasutamine ei haaku hästi kohvi lahustunud osakestega, mis toob kaasa alatõmmanud ja lahja kohvi. Vähe sellest, see kõrgem mineraalainete sisaldus põhjustab ka kohvimasina kogunemist, näiteks lubja ladestumist. See nõuab kohvimasina katlakivi eemaldamist sagedamini.

Teisest küljest võib tugevalt filtreeritud või destilleeritud vesi olla kohvimasinale sama kahjustav. Kuigi see ei põhjusta nii palju kogunemist, siis selle ioonide ja mineraalainete puudumine sunnib vett metalli komponentidest mineraale välja leostama ja aja jooksul masina jõudlus halveneb. Lisaks, kuna sidemete jaoks on rohkem ruumi, võib destilleeritud vesi kergesti põhjustada kohvi üle tõmbamist.

Soovitame vett, mis oleks laias laastus spektri keskel ja mille mineraalide tasakaal on ligikaudu 150 miljondikosa. Tavajooja jaoks piisab kergelt filtreeritud veest.

Oleme arvamusel, et kui midagi teha, siis õigesti. Vahet pole, millist pruulimismeetodit kasutad – meie nippe kasutades on lõpptulemuseks maitsev kvaliteetne kohv. Head kohvijoomist!

Allikad:

https://www.cnet.com/home/kitchen-and-household/these-tips-will-change-the-way-you-brew-coffee-at-home/

https://www.eatingwell.com/article/41595/9-rules-for-how-to-make-a-perfect-cup-of-coffee/