Kohvikeskus

Soovid saada parimat tulemust oma täisautomaatsest kohvimasinast, kuid ei tea, millest peale hakata? Siin on ülevaatlik juhend kohvimasina kasutamisest ja õigest seadistamisest.

—-

Kui leidsid meie giidi abil omale perfektse kohvimasina, siis järgmiseks sammuks on selle seadistamise õppimine. 

Kuigi see on peaaegu ütlematagi selge, ütleme seda siiski: täisautomaatsete kohvimasinate puhul ei määra komponentide kvaliteet mitte ainult masina eluea ja väärtuse, vaid ka tassis oleva joogi kvaliteedi.

Võrrandi teine pool on seadistus. Vastasel juhul viskad lihtsalt kohvioad, vee ja piima kokku ning loodad parimat.

Mõned üldised kasutussoovitused:

  • Täida veepaak sellise kogusega, mille tarvitad ära paari päeva jooksul. Seisev vesi kaotab oma kvaliteedi ning selles võivad hakata kasvama bakterid. Samuti kui sinu vesi on näiteks rauane ja näed, et veepaak värvub oranžika kihiga, siis puhasta seda kasutades nõudepesuvahendit ning pikka pintslit.
  • Samamoodi kalla oamahutisse vaid paari päeva jagu kohviube, kuna õhuga kokkupuutudes kaotavad need kiiresti oma aromaatsuse. Mida aga teha lahtise kohvipakiga? Parim viis selle säilitamiseks on sulgeda pakk tihedalt spetsiaalse sulguriga.
  • Soovitame kasutada soojendatud tassi – võid selle jaoks soetada spetsiaalse tassisoojendaja või kasvõi kuuma vee alt enne kohvi valmistamist tassi läbi lasta. Inimesed alahindavad seda sammu – tassi õige temperatuur aitab kohvi aroomil avalduda kogu selle täiuses.

Õige vee kasutamine

Kohv sisaldab 98% vett. Seetõttu on kvaliteetne vesi parima kohvikogemuse alus.

Miks kasutada värsket vett? Kui vesi väljub kraanist või filtrist, seguneb see hapnikuga ja sel hetkel tekkivad õhumullid on hea kohvi jaoks vajalikud.

Selguse huvides: filter – olenemata sellest, kas see on teie masinasse sisse ehitatud või Brita kannutüüpi – ei muuda vett võluvedelikuks, mis sobib paremini pruulimiseks. Veefiltri põhiülesanne on pikendada masina katlakivi eemaldamise vahelisi intervalle. Loe lähemalt kohvimasina puhastamisest siit.

Palju parem värskuse tagaja on paras paagi suurus. Eriti suured veepaagid lihtsalt ahvatlevad neid ääreni täitma ja unustama. Väikesema puhul seda ei saa juhtuda – nii on värskus garanteeritud. Muidugi ei tohiks veepaak nii väike olla, et selle täitmine tüütuks muutuks.

Rääkides veekogustest, on ütlematagi selge, et kogus mõjutab kohvi kangust. Enamus meie sortimendi kohvimasinate puhul saad seda ise reguleerida.

Veski õiged sätted ja kohvi kangus

Veski ja selle õige kalibreerimine määravad enam-vähem ekstraheerimise kvaliteedi ja sellest tuleneva maitseprofiili sinu tassis. Rusikareegel on, et mida peenem jahvatus, seda autentsem on espresso.

Masinad erinevad jahvatuse reguleerimise amplituudi ja mugavuse osas. Meie sortimendi masinatest on see kõige mugavam JURA Z10 puhul: liiguta vaid ikoonikest puutetundlikul ekraanil ning veski reguleerib ennast automaatselt. Ka JURA J8 on teinud selle mugavamaks: masin annab ise sulle märku vastavalt valitud joogile, et milline jahvatusaste oleks selle puhul soovituslik ning võimaldab reguleerida jahvatusastet ka jahvatuse väliselt (kui varasemate mudelite puhul saab seda teha vaid jahvatamise ajal).

Kohvijahvatuse peenuse seadistust saab reguleerida (tavaliselt) oabunkri kõrval asuva pöördnupu abil. Mida peenemaks jahvatusastme määrad, seda rohkem on lõpptootes aroomi (sh kibedust). Mida jämedam on jahvatus, seda vähem aromaatsust.

Mängi jahvatusastmete vahel ja vaata, kui palju kohvi maitse muutub, ning leia just see seadistus, mis sulle kõige rohkem meeldib.

Näpunäide: Sisseehitatud veski vastutab suuresti masina müra eest.

Mis puutub veski materjalidesse, siis räägime kas keraamilisest või roostevabast terasest.

Keraamiline on väidetavalt vähem mürarikas, kuid reaalsuses võib ka vastupidi olla. Parimad valikud vaikse kohvinaudingu jaoks on Jura E8 ja kõrgemad mudelid, millel on roostevabast terasest koonilised jahvatid.

Ehk siis: ära jää veski materjalisse liiga kinni!

Veski osas pea meeles:

  • Reguleeri oma veski õigesti – selle töötamise ajal (v.a need paar erilist mudelit nagu J8, mille puhul oled kindel, et võid seda igal ajal teha).
  • Kohviube valades hoia silm peal väikeste kivide või muu prahi suhtes, mis võivad aeg-ajalt kohviubade sees olla ning veski purustada.

Muidugi ei ole jahvatuse suurus ainus tegur, mis ekstraheerimist mõjutab. Kõrgem rõhk on vajalik, et juhtida vett läbi suurema kohvipuru koguse, mille tulemuseks on intensiivsem maitse.

Jahvatatud kohvi doseerimine

Nende kahe seadistuse – jahvatuspeenuse ja doseerimise – kombineerimine on oluline, eriti kuna see on koht, kus paljud libastuvad. Siin on kiire kokkuvõte:

  • Vesine kohv on tingitud sellest, et vesi liigub liiga kiiresti kohvipätsist läbi. Jahvatus võib olla liiga jäme ja kohvi annus liiga väike.
  • Kui Sinu kohv on ebameeldivalt mõru, võib üheks põhjuseks olla see, et jahvatusaste on läbitõmbe kestuse jaoks liiga peen: kasuta jämedamat jahvatust ja/või doseeri vähem jahvatatud kohvi.

Pead ilmselt seadetega mängima, kuni jõuad meeldiva tasakaaluni, kuid hea ekraan koos intuitiivsete ja hõlpsasti navigeeritavate menüüdega muudab sinu elu palju lihtsamaks.

Lõppkokkuvõttes pole suurepärane espresso mitte ainult suurepärane asi omaette, vaid see on ka teiste kohvijookide aluseks.

Täisautomaatse kohvimasina kasutamine ja seadistamine kohvikeskus

Surve tundmine: kohvigrupp ja pump

Tegelikult moodustavad pump ja kohvimoodul täisautomaatse espressomasina musta kasti. Selle põhjuseks on asjaolu, et sul pole seal toimuva üle üldiselt mingit kontrolli.

Siin on kiire ülevaade:

  • Värskelt jahvatatud oad asetatakse kohvimoodulisse, kus need pätsiks kokku surutakse.
  • Surve all olev kuum vesi surutakse läbi kohvipätsi. Saadud ekstrakt voolab läbi pumpade ja torude süsteemi, enne kui see sinu tassi niriseb.
  • Kasutatud kohvipäts liigub seejärel kohvipaksu anumasse.

Kohvi valmistamine hõlmab palju mehaanilisi protsesse ja sa ei vaja inseneri kraadi, et mõista, et kvaliteetsed materjalid ja konstruktsioon on siin üliolulised. Vastasel juhul kohvimasin lihtsalt ei kesta kaua.

Kui tavaliselt on masina ehituses ülekaalus (vastupidav) plast, siis mida rohkem on segus roostevaba terast, seda parem. Nagu ilmselt juba tead, on hingede ja muude liikuvate osade puhul eelistatud roostevaba teras.

Piimasüsteemid

Traditsiooniline piim on perfektse piimavahu loomise jaoks parim. Kuigi täispiim annab kreemjamaid tulemusi, teevad vähendatud rasvasisaldusega tooted siiski oma töö ära.

Kuna piima alternatiividel on raske piimatoodetes leiduva rasva ja valgu suhet korrata, pole asjad nii lihtsad. See kehtib eriti riisipiima kohta, mis ei lähe peaaegu üldse vahtu.

Taimse piima puhul on soja vahu jaoks parim. Samuti üksinda jäävad kookos- ja mandlipiim vahtu minemise poolelt vajaka, kuid kui neid segad, näed paremaid tulemusi. Eelista “barista” märgisega taimseid valikuid parima tulemuse jaoks.

Peeneim piimavaht tekib õige temperatuuriga piima vahustamisel: see peaks olema 4-8°C vahel.

Toonitame veelkord, et ülioluline on ka korrektne piimasüsteemipuhastus, kuna piim kuivab kergesti vahustaja osade vahele ära ning nii hakkab piimavahu kvaliteet kiiresti langema.

Kasutajaliides: juhtnupud, ekraan ja rakendus

Nüüd, kui oleme teinud päris põhjaliku ülevaate täisautomaatse espressomasina sisemisest tööst, lõpetame sinu ühendusega kogu nende funktsioonidega: kasutajaliidesega. Lõppude lõpuks on isegi miljonite valikuvõimalustega espressomasin kasutu, kui sa ei suuda kõiki neid funktsioone hõlpsasti leida ja kasutada.

On peaaegu ütlematagi selge, et suurema hinnaga kohvimasinatel on uhkemad ja digitaalsemad juhtseadmed. 

Enne kui suundume rakenduste küülikuauku, mõelgem siiski välja, mis teeb hea liidese – sest kui uue masina uudsus kaob, tahad lihtsalt mugavalt põhifunktsioone kasutada.

Väga lihtne test selle kohta, kui kasutajasõbralik on täisautomaatne espressomasin: kui saab seadistada kõik parameetrid, et valmistada hästi tasakaalustatud espresso- ja kohvijooke ilma kasutusjuhendi juurde tagasi pöördumata, siis on roheline tuli.

Nii et ei tohiks tekkida mingit mõtisklemist selle üle, mida nupp või ikoon teha võib. Menüüde lõputu kerimine – kas rakenduses või puuteekraanil – vananeb kiiresti.

Kas mul oleks vaja rakendusega masinat?

Teeme kohe selgeks: isegi kõige tehnoloogilisem rakendus ei aseta sinu eest tassi tilade alla. Ja kui oled juba masina juures, siis võid sama hästi masina kasutajaliidest kasutada.

Me ei ütle ka, et rakendus täiesti mõttetu oleks. Rakenduse abil saad tavaliselt:

  • Valida joogid hõlpsalt.
  • Lülitada masin sisse (oma voodist).
  • Juurdepääsu kasutusjuhendile oma telefonist.
  • Käivitada lihtsasti hooldusprogrammid.
  • Võtta ühendust klienditeenindusega.

Kuna harva on positiivset ilma negatiivseta, siis: 

  • Rakendused on tootjatele suurepärane viis andmete kogumiseks ja kohvijoojad on tulus sihtturg.
  • Teatud võtmeparameetreid (nt jahvatuspeenust) ei saa rakenduste kaudu reguleerida.

Tootjatele meeldib panna teid arvama, et kõik köögiseadmed peavad olema sama kaubamärgiga ja kuuluma samasse rakenduste ökosüsteemi. Muidugi, keegi ei takista sind, kuid mis mõte on sellel, et espressomasin suhtleb sinu pliidiga?

Hea funktsionaalsusega on näiteks JURA koos JOE rakendusega.

Kokkuvõte

Põhiline teema, millele rõhku pöörata parima välja pigistamiseks oma täisautomaatsest kohvimasinast, on korrektne hooldus. Samuti soovitame huvi korral ka katsetada nii jookide seadistusega kui ka jahvatusastmega, samuti kohvisortidega, et leida oma lemmik!

Allikad:

https://www.coffeeness.de/en/best-super-automatic-espresso-machine/ https://us.jura.com/en/about-coffee/Barista-Overview/the-criteria-for-making-perfect-milk-foam-us